دانستنی های مواد شیمیایی

کاربرد های اسید استیک (انواع کاربرد از پزشکی تا نساجی)

بررسی پنج مورد از مهمترین کاربردهای اسید استیک

اسید استیک یک اسید متان کربوکسیلیک، یکی از قوی ترین و با کیفیت ترین مدلهای اسید به حساب می آید که به علت داشتن یک سری ویژگیهای خاص و کلیدی، محبوبیت زیادی دارد. این ماده، یک ماده شفاف و بی رنگ به حساب می آید که بوی به شدت تندی دارد. این محصول کربن دارد و در دسته ترکیبات آلی قرار می گیرد. به خاطر داشته باشید که فرمول شیمیایی این ماده به آن اجازه می دهد تا به راحتی و بدون هیچ مشکل خاصی در موقعیتهای مختلف کاربرد داشته باشد. امروز ما قصد داریم تا در مورد کاربرد اسید استیک و مهم ترین ویژگیهای این ماده با شما صحبت کنیم. پس اگر شما هم در مورد کاربرد های این ماده با کیفیت کنجکاو هستید،این مقاله مهم را از دست ندهید.

در این مطلب موضوعات زیر را مطالعه خواهید کرد:

کاربرد اسید استیک در پزشکی

سرکه در حقیقت اسید استیک رقیق شده می باشد. از آنجایی که این اسید دارای خواص ضد میکروبی است، از حدود 2000 سال گذشته برای شستشو و ضدعفونی کردن لباس ها به کار می رفت. همانگونه که اشاره شد، اسید استیک یکی از ترکیبات پرکاربرد در صنایع مختلف می باشد. برای شناخت بیشتر این ترکیب، نحوه تولید و خرید آن می توانید به صفحه مربوط به خرید اسید استیک مراجعه کنید. از این اسید آلی در پزشکی نیز استفاده های زیادی می شود. اما علت استفاده از استیک اسید در پزشکی چیست؟ اتانوئیک اسید یا همان اسید استیک خواص آنتی باکتریال و ضد قارچی دارد. از این رو با استفاده از آن می توان بیماری هایی که منشا باکتریایی یا قارچی دارند را درمان و یا کنترل نمود. از جمله بیماری هایی که با استفاده از اسید استیک می توان درمان نمود عبارتند از:

عفونت گوش

از اسید استیک در پزشکی برای درمان عفونت گوش ومجاری آن استفاده می شود. اغلب عفونت گوش خارجی و گوش میانی به علت هوای گرم و مرطوب رخ می دهد و موجب درد، التهاب، خارش و تغییر در قدرت شنوایی فرد می شود. در این صورت پزشک قطره استیک اسید را تجویز خواهد کرد. روش استفاده از اسید استیک بدین صورت است که پنبه را آغشته به اسید نموده و آن را 24 ساعت داخل گوش قرار می دهند. با گذشت هر 6 ساعت بایستی مجددا 3 الی 5 قطره استیک اسید روی پنبه چکانده شود. البته که همه این مراحل نیازمند تجویز و دستور پزشک معالج می باشد.

درمان بیماری های باکتریایی

اغلب باکتری ها مثل استرپتوکوکوس ها، استافیلوکوکوس ها، سودوموناس، انتروکوکوس ها با اسید استیک از بین می روند. از این رو با استفاده از این اسید آلی می توان طیف وسیعی درمان بیماری های باکتریایی را تسهیل نمود. اغلب برای درمان عفونت های پوستی که عامل آنها سویه سودوموناس می باشد از محلول رقیق استیک اسید استفاده می شود.

شستشوی مجاری ادرار، سوند و کاتتر

از اسید استیک برای شستشوی مجاری ادرار، سوند و کاتتر و حتی شستشوی بخش داخلی مثانه نیز استفاده می شود. افرادی که ملزم به استفاده از سوند می باشند، بایستی از محلول اسید استیک رقیق برای شستشوی مجاری ادراری استفاده کنند تا مبتلا به عفونت های مجاری ادرار که نسبتاً شایع هم هستند، نشوند. سوند و کاتتر نیز با استفاده از استیک اسید شسته و ضدعفونی می شوند تا کلسیم و املاح  موجود در آن رسوب نکنند.

کنترل سرطان معده

حدود 200 سال است که از اسید استیک برای کنترل سرطان ها بخصوص سرطان معده استفاده می شود. طبق تحقیقات، استیک اسید می تواند موجب مرگ انتخابی سلول های سرطانی معده بدون صدمه به سلول های طبیعی بافت معده شود.

نوشته رنگی مربوط به سرطان معده همراه با گوشی پزشکی

 

نکات مهم در رابطه با قطره های اسید استیک

دانستن نکات مهم در رابطه با قطره های اسید استیک بسیار حائز اهمیت است. اگرچه از قطره اسید استیک برای درمان عفونت گوش استفاده می شود، اما بهتر است در صورت بروز هرگونه عفونت گوش به پزشک مراجعه نموده و از مصرف خودسرانه استیک اسید اجتناب کنید. اغلب از استیک اسید 2 درصد برای درمان عفونت گوش و از استیک اسید 0.25 درصد برای شستشوی مثانه و مجاری ادرار استفاده می شود.

در صورتی که پرده گوش یا پرده صماخ آسیب دیده، قبل از استفاده از این اسید با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید. همچنین قبل از مصرف استیک اسید برای درمان عفونت گوش، بهتر است مجرای گوش تمیز شود. بعلاوه از مصرف اسید استیک برای کودکان کمتر از 3 سال اجتناب کنید. احتمال تداخل دارویی اسید استیک با سایر داروها وجود دارد. از این رو اگر داروی خاصی مصرف می کنید حتما به پزشک اطلاع دهید. در صورت استفاده از استیک اسید و بروز علائمی مثل مشکلات تنفسی، تورم لب، زبان یا گلو سریعا به پزشک مراجعه نمایید. نکته مهم دیگر اینکه زنان باردار از مصرف خودسرانه اسید استیک در دوران بارداری و شیردهی اجتناب نمایید.

عوارض جانبی استیک اسید

مصرف اسید استیک مانند هر ترکیب شیمیایی دیگر می تواند دارای عوارضی برای فرد باشد. بعد از مصرف استیک اسید ممکن است عوارضی مثل کهیر، خارش، تاول، تورم گلو، گرفتگی صدا، التهاب و قرمزی گوش و تب ایجاد شود.

کاربرد اسید استیک از نظر داروسازی

دومین مورد از مهم ترین انواع کاربرد اسید استیک مربوط به داروسازی است. خرید اسید استیک در پروژه های دارویی نسبتا رایج است. این ماده در دنیای پزشکی و سلامت نقش مهمی ایفا می کند. با استفاده از این محصول، شرکتهای تولید کننده دارو می توانند ضدعفونی کننده های فوق العاده قوی را تولید نمایند. جالب است بدانید که این ضد عفونی کننده ها در برابر سودوموناها، استرپتوکوکها و استافیلوکوکها مقاوم است و به راحتی این آلودگیها را از بین می برند. در ضمن، داروهای تولید شده با استفاده از این ماده در برخی از اوقات می توانند برای از بین بردن سرطان هم کاربرد داشته باشند. این محصول غلظت زیاد قند خون را نیز تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. همه این موارد باعث می شود تا استفاده از آن به مسئله ای مهم تبدیل شود.

یک قوطی ماده ضدعفونی کننده به همراه تعدادی ماسک پزشکی

کاربرد اسید استیک از نظر صنعت

اولین کاربرد اسید استیک، مربوط به صنایع مختلف می باشد. به صورت کلی، مدلها و ساختارهای مختلف این اسید می توانند در صنایع نقش مهمی را ایفا نمایند. این محصول برای تولید محصولات شیمیایی و راه اندازی برخی از تجهیزات یک ماده ضروری به حساب می آید.  در صورتی که شما به یک حلال و حل شوند نیاز دارید، استفاده از این ماده می تواند نتایج مطلوبی را برایتان به همراه داشته باشد. این ماده معمولا برای ترکیبات شیمیایی خاصی همچون اندرید استیک، استر، سرکه و دیگر مواد پلیمری مورد استفاده قرار می گیرد. جدا از این مسئله، این محصول پر کاربرد و با کیفیت می تواند برای خالص سازی ترکیبات آلی هم مورد استفاده قرار گیرد. همه این موارد باعث شده اند تا استفاده از این اسید پر کاربرد در صنایع مختلف به مسئله ای رایج تبدیل شود.

کاربردهای غذایی اسید استیک

دیگر کاربرد اسید استیک مربوط به تولید خوراکی می باشد. جالب است بدانید که همه ما حداقل یک بار این اسید را میل کرده ایم. این اسید کاربردی می تواند برای طراحی و ساخت ترشیجات مورد استفاده قرار گیرد. انواع سس همچون سس خردل، مایونز و کچاپ از این ماده برای دریافت طعم بهتر و بافت زیباتر استفاده می نمایند. به خاطر داشته باشید که این محصول با مواد قلیایی واکنش نشان می دهد و می تواند باعث پف کردن و زیبا تر شدن مواد خوراکی خاص شود.

انواع سسها در کاسه های جدا در کنار هم

کاربرد اسید استیک در خانه

دیگر کاربر اسید استیک مربوط به خانه است. اسید استیک یک محلول رقیق به حساب می آید. خیلی از افراد این ماده را با سرکه ترکیب می کنند تا بتوانند بازدهی مطلوبی را از آن دریافت نمایند. به خاطر داشته باشید که سرکه می تواند برای تمیز کردن آلودگیهای خانه کاربرد داشته باشد. زمانی که سرکه با اسید استیک ترکیب شود، قدرت پاک کنندگی آن چند برابر خواهد شد. در نتیجه، استفاده از این اسید همراه با سرکه برای پاک کردن آلودگیهای خانگی نتایج مطلوبی را به همراه خواهد داشت. در ضمن، این ترکیب برای پخت و پز هم کاربرد دارد.

کاربرد اسید استیک در صنعت نساجی و رنگرزی

اسید استیک در صنعت نساجی کاربرد فراوان دارد. در رنگرزی پارچه و همچنین برای تولید ابریشم مصنوعی و اکثر پارچه های لاتکس و مصنوعی این ماده شیمیایی نیز بکار می رود. همچنین از خواص رطوبت سنجی آن برای جذب رطوبت از محیط در هنگام تولید پارچه استفاده می شود.

و اما کاربرد اسید استیک در رنگرزی! داستانهای نمک و سرکه، ریشه در علم و تاریخ دارد. هنگامی که نخ پنبه ای یا پارچه رنگ می شود، نمک به عنوان ماده رنگی به حمام رنگ اضافه می شود تا به الیاف کمک کند تا رنگ را جذب کنند. برای پشم یا نایلون، اسید موجود در سرکه به عنوان یک ماده خشک کننده در حمام رنگ عمل می کند و به الیاف کمک می کند تا رنگ را جذب کنند.

کاربرد اسید استیک در صنایع نساجی و رنگرزی برای تولید پارچه های با طرحهای رنگارنگ

اهمیت، فواید و مضرات اسید استیک

اهمیت اسید استیک غیر قابل چشم پوشی است. چرا که این ماده جاذب رطوبت است، به این معنی که قادر به جذب آب از منابع مختلف است. این خاصیت اسید استیک و توانایی حل کردن آب در آن به این معنی است که وقتی در بطری اسید را باز می کنید، ماده موجود در آن حتی می تواند در تماس با هوای مرطوب، جامد شود. استیک اسید یکی از عوامل خطرناک و محرک برای چشم و پوست است. قرار گرفتن در معرض استنشاق با بخارات استیک اسید می تواند باعث تحریک چشم، بینی و گلو گردد.

اسید استیک در لوله های آزمایشگاهی گوناگون

سایر انواع کاربرد اسید استیک

مصرف در کشاورزی را می توان به عنوان دیگر کاربرد اسید استیک معرفی کرد. لازم به ذکر است که مدلها و ساختارهای مختلف این اسید می توانند قدرتهای متنوعی داشته باشند. ولی، از آنجایی که آنها برای محیط زیست خیلی مضر نیستند، به کارگیری آنها در برخی از پروژه ها نتایج مطلوبی را به همراه خواهد داشت. مثلا کشاورزان این اسید را برای مقابله با رشد باکتریها به کار می گیرند. یا اینکه این محصول می تواند برای تولید جوهر و رنگ هم کاربرد داشته باشد. روند تولید رنگ به یک سری افزودنیهای خاص نیاز دارد. با استفاده از این اسید شما به راحتی می توانید قابلیتهای ویژه ای را به یک جوهر یا رنگ بدهید.

انواع سبزیجات و صیفی جات در یک سبد چوبی داخل زمین کشاورزی

سوالات متداول

1- کاربرد اسید استیک در تولید چسب چیست؟

این اسید در تولید چسب هم نقش مهمی را ایفا می کند. این محصول می تواند در روند پلیمریزاسیون انواع چسب کاربرد داشته باشد. البته که این کاربرد بسته به نوع چسب متغیر است.

2- آیا می توان با این اسید رسوب زدایی کرد؟

همه اسیدها خاصیت رسوب زدایی و از بین بردن آلودگی را در خود جای داده اند. با استفاده از اسید استیک شما به راحتی می توانید نسبت به پاک کردن محیط، از بین بردن زنگ زدگی و نابود کردن رسوبهای محیط اقدام نمایید. البته که نوع رسوب می تواند نتیجه نهایی را تحت تاثیر قرار دهد.

3- قیمت اسید استیک چقدر است؟

هزینه ای که شما باید برای خرید این اسید پرداخت کنید ثابت نیست و همواره در حال تغییر است. عوامل نسبتا زیادی هستند که هزینه خرید و استفاده از این ماده را کم و زیاد می کنند. از جمله این عوامل می توان به نوع اسید و کیفیت آن اشاره کرد. با این حال شما می توانید جهت استعلام قیمت اسید استیک با کیفیت و همچنین خرید اسید استیک با شرکت بازرگانی کیمیا تجارت تات تماس حاصل فرمائید. کارشناسان واحد فروش کیمیا تجارت تات در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهند بود.

4- کاربرد اسید استیک در طب چیست؟

جالب است بدانید که هم طب سنتی و هم طب مدرن از انواع اسید استیک استفاده می نمایند. استفاده از این اسید کاربردی در برخی از مواقع نسبتا رایج تر از دیگر مواقع می باشد. ولی خواص ضد باکتریایی آن باعث می شود تا پزشکان این محصول را برای درمان به کار گیرند.

5- آیا اسید استیک در عکاسی هم کاربرد دارد؟

آخرین مورد از مهمترین کاربردهای این اسید مربوط به عکاسی و فیلم برداری است. این ماده یکی از اصلی ترین مواد به کار رفته برای تولید فیلمهای عکاسی قدیمی به حساب می آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *