اکریلیک اسید (Acrylic Acid) ترکیبی آلی است که آن را به صورت مایعی بی رنگ و شفاف، همراه با بوی تند و تیز و قابلیت خورندگی می شناسند. این ترکیب آلی ساده ترین کربوکسیلیک اسید غیر اشباع است که از یک گروه وینیل که مستقیماً به انتهای کربوکسیلیک اسید متصل است، تشکیل می شود. نام IUPAC این اسید، پروپنوئیک اسید می باشد.
کاربرد های گسترده ای را از این ترکیب می توان به عنوان یک واسطه شیمیایی در صنعت دید. این اسید آلی می تواند انحلال پذیری خوبی در آب، الکل، اتر، کلروفرم، استون و بنزن داشته باشد. همچنین این ترکیب شیمیایی می تواند پس از واکنش با الکل، استر خود را تولید کند که آن را با نام آکریلات می شناسند. از آکریلات ها در ساخت پلیمر ها استفاده می کنند. نکته جالب اینکه این اسید می تواند با خود واکنش دهد و پلی اکریلیک اسید را که یک جاذب در محصولات بهداشتی است، تشکیل دهد.
تولید اکریلیک اسید
تولید اکریلیک اسید در حال حاضر از طریق اکسیداسیون پروپیلن با استفاده از دو راکتور امکان پذیر است. این فرآیند تقریبا به طور کامل جایگزین روش های قدیمی که در گذشته کاربرد داشته اند، شده است. در دهه گذشته، تلاش هایی برای استفاده از پروپان، که به طور گسترده در دسترس است و حتی از پروپیلن که قیمت پایین تری دارد، برای تولید این اسید صورت گرفته است.
کاربرد اکریلیک اسید
کاربرد اکریلیک اسید به عنوان یک حلال بسیار زیاد است. همانطور که گفتیم، این ترکیب می تواند به عنوان یک واسطه شیمیایی به وفور بکار رود. بطور کلی پروپنوئیک اسید در ساخت پلاستیک، در کاربرد های لاتکس، در پولیش کف، در محلول های پلیمری برای کاربرد های پوششی، پلیمرهای امولسیونی، فرمولاسیون رنگ، تکمیل چرم و پوشش های کاغذی استفاده می شود.
مهمترین کاربرد اکریلیک اسید در تولید استرهای آن و رزین اکرلیک است که در ساخت انواع چسب و روکش استفاده می شوند. همچنین در تولید مواد شیمیایی روغنی، واسطه های پاک کننده ها و پلیمرهای جاذب آب کاربرد دارد. از دیگر کاربرد های این ترکیب استفاده در حلال های پلیمری جهت تولید رنگ اکریلیک و پوشش دهنده ها خواهد بود که می توانید بیشتر در خصوص کاربرد اکریلیک اسید در ساخت رنگ در مطلب مربوطه بخوانید.
از دیگر کاربرد های این اسید در سنتز پلی اکرلیک اسید به عنوان ماده اولیه است که این پلیمر با توجه به خاصیت جذب کنندگی بالای خود می توانند جذب و حفظ آب را تا صد برابر افزایش دهند. به همین منظور در محصولات بهداشتی به وفور کاربرد دارد. پروپنوئیک اسید در بسیاری از صنایع مانند نساجی، تولید پوشک، مواد شوینده، آرایشی و بهداشتی، صنایع بسته بندی، صنایع غذایی، نفت و گاز، به کار می رود.
شرایط حمل و نگهداری اکریلیک اسید
شرایط حمل و نگهداری اکریلیک اسید که در دسته حلال ها قرار دارد، بسیار خاص و ویژه است. چرا که ترکیبی اشتعال پذیر است و در مجاورت گرما و نور خورشید امکان حریق را ایجاد می کند. پروپنوئیک اسید را باید در محلی خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور خورشید که دارای تهویه هوای مناسب است، نگهداری کرد. بهترین دما برای نگهداری آن 15 تا 25 درجه سانتیگراد است. این ترکیب بسیار ناپایدار، باید با مهار کننده هایی همراه شود تا از پلیمریزه شدن آن جلوگیری کنند.
معمولاً پروپنوئیک اسید را در مخازن ضد زنگ یا آلومینیومی و یا بشکه های پلی اتیلنی حمل می کنند که درج برچسب مواد خورنده و قابل اشتعال بر روی مخازن حمل آن بسیار ضروری است. در صورت بروز هر گونه حریق و خطرات، به راحتی با کپسول های رایج آتش نشانی حریق را می توان خنثی کرد. همچنین برای جلوگیری از آتش سوزی مجدد بایستی محل نشت آن را به کمک شن و ماسه پوشاند.
نکات ایمنی در مورد اکریلیک اسید
رعایت اقدامات و نکات ایمنی در مورد اکریلیک اسید که یک حلال پر کاربرد است، بسیار حائز اهمیت می باشد. این اسید آلی تحریک کننده پوست و تنفس است و قرارگیری در معرض آن می تواند خطرناک باشد. همچنین این ترکیب در دوزهای بالا، سمی می باشد. بخارات اسیدی آن می تواند سبب بروز اختلال در مخاط تنفسی و آسیب های جبران ناپذیر چشمی شود. بر اساس مطالعات حیوانی، این مورد ثابت شده است که در صورت بلع یا استنشاق می تواند مضر باشد. بلع آن می تواند منجر به تحریک شدید دستگاه گوارش یا زخم و سوختگی دهان و گلو شود. تماس با پوست می تواند منجر به تحریک پوست یا سوختگی شود.
خرید و فروش اکریلیک اسید
فروش اکریلیک اسید با خلوص 99 درصد توسط شرکت بازرگانی کیمیا تجارت تات صورت می پذیرد. این محصول با کیفیت تولید چین در بشکه های 220 کیلوگرمی به متقاضیان عرضه می شود. برای استعلام قیمت اکریلیک اسید و خرید آن با کارشناسان فروش شرکت کیمیا تجارت تات در تماس باشید. شرکت بازرگانی کیمیا تجارت تات همواره خود را مسئول فروش مواد شیمیایی با کیفیت به متقاضیان می داند.
سوالات متداول اکریلیک اسید
1- چگونه بوسیله اکریلیک اسید رنگ اکریلیک تولید می شود؟
رنگهای اکریلیک از پلیمریزه کردن اکریلیک اسید و یا مشتقات دیگر آن تولید میگردد. این ماده در واقع یک نوع کربوکسیلیک اسید است. رنگهای اکریلیک دارای حلال آبی و یا الکلی است.
2- مهمترین رده بندی اکریلیک اسید در بازار کدام است؟
علاوه برخصوصیات فیزیکی ظاهری، این ماده در بازار دارای دو رده بندی از نظر درصد وزنی است. برای واکنش استری شدن معمولا از درصد وزنی 94 درصد استفاده می شود. برای تولید رزین با حلال آب از اکریلیک اسید 99 درصد استفاده می شود.
3- چرا اکریلیک اسید در ظروف تیره و غیر شفاف نگهداری می شود؟
این ماده بدون رنگ و دارای فرمول CH2=CHCOOH است. ظروف استفاده شده برای حمل این ماده تیره و غیر شفاف است؛ زیرا در برابر نور دارای حساسیت بالایی است و احتمال تخریب و تجزیه آن وجود دارد.
4- اکریلیک اسید چگونه به تصفیه آب کمک می کند؟
این ماده در مکانهای مختلف برای تصفیه و جلوگیری از تشکیل رسوب استفاده می شود. در خنک کننده ها برای جلوگیری از آسیب به ابزار و رسوب آب از این نرم کننده استفاده می شود. در پسابها نیز به عنوان منعقد کننده بکار می روند تا بخشی از آلاینده ها بوسیله آن رسوب کنند.
5- اکریلیک اسید در دستکشهای ضد آب چه کاربردی دارد؟
یکی از ویژگیهای این اسید که در صنایع کاربرد فراوانی دارد اثر تغلیظ کنندگی است. پلیمر حاصل از این ماده برای غلیظ کردن لاستیک و یا لاتکس کاربرد فراوانی دارد. پلیمری که برای تغلیظ سازی استفاده می شود به دو صورت محلول و یا پلیمر خشک در بازار وجود دارد.
6- خطرات کار کردن با آکریلیک اسید چیست؟
این ماده قابل اشتعال است و در صورت عدم رعایت ایمنی احتمال سوختگی پوست و آسیب جدی وجود دارد. در زمان کار کردن و یا جابجایی آن از شعله و هر گونه جرقه ای دور نگه داشته شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.