مواد شیمیایی سمی به طور پنهانی راه خودشان را به خانه‌های ما باز کرده‌اند و محصولات کودک نیز از این امر مستثنی نیستند. مواد شیمیایی در محصولات کودک خطراتی را برای سلامت شکننده آنها ایجاد می‌کند. نوزادان با پوست ظریف و بدن درحال‌رشد خودشان در برابر اثرات مواد شیمیایی سمی حساس هستند. قرارگرفتن زودهنگام آنها با موادی مانند پارابن و ترکیبات آلی فرار می‌تواند تعادل هورمونی آنها را مختل کند و به طور بالقوه منجر به مشکلات سلامتی طولانی‌مدت و بلوغ زودرس شود. در این محتوا به معرفی مواد شیمیایی در محصولات کودک می‌پردازیم تا والدین را در انتخاب محصولات کودک مناسب راهنمایی کنیم.

مواد شیمیایی مضر در محصولات کودک

مراقبت از کودکان برای همه مهم است و همه ما در انتخاب محصولات کودکمان حساس هستیم. برای محافظت ویژه از پوست حساس آنها از شامپوها، لوسیون‌ها، پمادها، دستمال مرطوب، کرم‌های ضدآفتاب و غیره استفاده می‌کنیم؛ اما افزودنی‌های مشکوک مانند مواد نگهدارنده، امولسیفایرها، عطرها، رنگ‌ها و ویتامین‌های مصنوعی به آنها اضافه می‌شود. علی‌رغم تلاش‌ها برای استفاده از مواد شیمیایی بی‌خطر در محصولات کودکان، به‌خاطر فقدان مقررات دقیق و عدم نظارت بیشتر، مواد مضر در محصولات کودکان به کار می‌رود. این مواد شیمیایی مضر اغلب محرک پوست، مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز و رشد، جهش‌زا و حساس‌کننده‌های آلرژیک هستند. در زیر برخی از مواد شیمیایی خطرناک در محصولات کودکان معرفی شده است.

عطرها یا رایحه ها

عطرها از جمله مواد کمکی رایج در لوازم آرایشی و بهداشتی کودکان (لوسیون، شامپو، دستمال مرطوب، پوشک) هستند. رایحه‌ها برای جبران بوی نامطبوع به فرمول بسیاری از محصولات کودکان اضافه می‌شوند. کودکان هوای بیشتری را نسبت به وزن خودشان نسبت به بزرگسالان تنفس می‌کنند، بنابراین بیشتر تحت‌تأثیر آلودگی قرار می‌گیرند. ازآنجایی‌که روغن‌های عطر طبیعی (روغن‌های ضروری) به‌سختی و هزینه زیاد از منابع گیاهی استخراج می‌شوند، صنعت لوازم آرایشی به تولید ارزان‌تر عطرهای مصنوعی روی می‌آورد. عطرهای مصنوعی را می‌توان به‌راحتی در آزمایشگاه شیمی تولید کرد. حداقل بیست و شش رایحه طبق دستورالعمل لوازم آرایشی اروپا به‌عنوان آلرژی‌زا شناخته شده است که جزو مواد شیمیایی در محصولات کودکان هستند.

فتالاتها مواد شیمیایی در محصولات کودک

فتالات‌ها اغلب در پلاستیک‌ها و عطرها یافت می‌شوند این مواد با اختلالات هورمونی مرتبط هستند و خطراتی را برای دستگاه تولیدمثلی درحال‌رشد نوزادان ایجاد می‌کند. در کودکان، سد خونی مغزی (که به جلوگیری از نفوذ مواد شیمیایی به بافت مغز کمک می‌کند) تا زمانی که کودک به سن شش‌ماهگی نرسد، به طور کامل تشکیل نشده است. پس در نتیجه، بسیاری از مواد شیمیایی از این سد عبور می‌کنند و بافت مغز درحال‌رشد را هدف قرار می‌دهند و اثرات مخرب بالقوه مادام‌العمر را ایجاد می‌کنند. در محصولات کودکان به‌ویژه در اقلامی مانند شیشه شیر نوزاد و اسباب‌بازی دنبال محصول بدون فتالات باشید.

سدیم لوریل سولفات (SLS) و سدیم لورت سولفات (SLES)

این سورفکتانت‌ها معمولاً در محصولات مراقبت شخصی برای ایجاد کف استفاده می‌شوند. این مواد به‌خصوص در نوزادانی که پوست حساسی دارند، باعث تحریک و خشکی پوست می‌شوند.

مواد نگهدارنده، مواد شیمیایی در محصولات کودک

تنوع گسترده نگهدارنده‌های شیمیایی باعث ماندگاری بیشتر محصولات می‌شود، اما برای پوست کودک اصلاً خوب نیست. نگهدارنده‌ها منجر به افزایش حساسیت به آلرژی می‌شوند. هیدانتوئین مواد شیمیایی در محصولات کودکان است که نه‌تنها غشاهای مخاطی، بلکه سیستم ایمنی را نیز تحریک می‌کند همچنین سرطان‌زا بودن آن نیز مشکوک است، زیرا منجر به تولید فرمالدئید سمی در بدن می‌شود این ماده اغلب با نام‌های دیگری نظیر برونیدوکس، برونوپل، ایمیدازولیدینیل اوره، هیدروکسی متیل، دیازولیدینیل اوره، دی متیلول، ۵-برومو-۵-نیترو-۱،۳-دیوکسان، ۲-برومو-۲-نیترو پروپان-۱،۳-دیول نیز ذکر می‌شود.

پارابن، ماده نگهدارنده دیگر رایج در لوازم آرایشی است که در کرم‌ها، صابون‌ها و دستمال‌های مرطوب کودک و سایر محصولات نیز استفاده می‌شود این ماده از رشد باکتری‌ها یا کپک‌ها جلوگیری می‌کند، اما پوست کودک را نیز تحریک می‌کند. علاوه بر این، پارابن سیستم غدد درون‌ریز و تنظیم هورمونی را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. بسته به ترکیب شیمیایی این ماده نام‌های مختلفی به خودش می‌گیرد، اما به کلمه پارابن ختم می‌شوند. به‌عنوان‌مثال متیل پارابن، اتیل پارابن، ایزوبوتیل پارابن، بنزیل پارابن و غیره است.

ویتامینهای مصنوعی، مواد شیمیایی در محصولات کودک

پوست کودکان سی درصد نازک‌تر از پوست بزرگسالان است و مقادیر بیشتری از مواد شیمیایی از سطح پوست جذب می‌شود. جذب بیش از حد ویتامین A رتینول از طریق پوست تأثیر مضری بر کبد می‌گذارد. ویتامین A رتینول موجود در کرم‌های پوستی در ترکیب با اشعه خورشید نیز خطرناک است، زیرا به رادیکال‌ها به‌اصطلاح آزاد تجزیه می‌شود که با DNA واکنش می‌دهند و می‌تواند سرطان‌زا باشد.

چگونه محصولات کودک بی خطر را انتخاب کنیم؟

برای جلوگیری از مواد شیمیایی سمی در محصولات کودک، فعال‌بودن و انتخاب آگاهانه والدین بسیار مهم است. در زیر به نکاتی اشاره شده است که می‌توانید به کمک آنها، مواد شیمیایی در محصولات کودک بررسی کنید:

برچسب‌ها را بخوانید: برچسب‌های محصولات کودک را بادقت بخوانید. به دنبال کلمات مانند پارابن، فتالات، فرمالدئید و عطرهای مصنوعی باشید. از محصولاتی که حاوی این مواد شیمیایی مضر هستند، اجتناب کنید.

محصولات طبیعی و ارگانیک را انتخاب نمایید: این محصولات معمولاً بدون مواد شیمیایی سمی و افزودنی‌های مصنوعی ساخته می‌شوند.

درباره برندهای مورداعتماد تحقیق کنید: دنبال برندهای معتبری باشید که ایمنی و شفافیت را در اولویت قرار می‌دهند. گواهینامه‌ها یا تأییدیه‌های سازمان‌هایی مانند گروه کاری محیط‌زیست (EWG) یا برنامه صدور گواهینامه ارگانیک را دارند.

از محصولات بدون عطر استفاده کنید: عطرها می‌توانند حاوی مواد شیمیایی نامعلوم باشند. محصولات کودک بدون رایحه یا آنهایی که با اسانس‌های طبیعی معطر می‌شوند را انتخاب کنید.

جایگزین‌های خانگی را در نظر بگیرید: برای برخی از اقلام مراقبت از کودک، مانند کرم پوشک یا دستمال مرطوب کودک را خودتان می‌توانید با استفاده از مواد طبیعی درست کنید. بدین ترتیب روی موادی که استفاده می‌کنید کنترل دارید. کارشناسان توصیه می‌کنند از یک‌پارچه نخی برای پاک‌کردن نوزاد استفاده کنید.

اطلاعات خودتان را بالا ببرید: از آخرین تحقیقات در مورد مواد شیمیایی سمی در محصولات کودک مطلع شوید. گروه کاری محیط‌زیست (EWG) و سایر منابع معتبر، اطلاعات ارزشمند و توصیه‌های محصول را بر اساس رتبه‌بندی ایمنی ارائه می‌دهند.

استفاده از محصولات کودک را به حداقل برسانید: برای کاهش قرارگیری در معرض کلی، تعداد محصولات کودکی را که استفاده می‌کنید محدود نمایید. روی موارد ضروری تمرکز کنید.

سوالات متداول مواد شیمیایی در محصولات کودک

۱- آیا همه محصولات کودک قبل از فروش از نظر ایمنی آزمایش می‌شوند؟

درحالی‌که محصولات کودکان تحت نظارت هستند، اما همه آنها قبل از فروش تحت آزمایش ایمنی جامع قرار نمی‌گیرند؛ بنابراین محصولات کودکان عاری از مواد شیمیایی سمی و خطرناک نیستند.

۲- مواد شیمیایی سمی رایج در محصولات کودک کدام‌اند؟

مواد شیمیایی سمی رایج در محصولات کودک شامل پارابن، فتالات، فرمالدئید و مواد معطر خاص هستند. این مواد شیمیایی با خطرات سلامتی مانند آلرژی، اختلالات هورمونی و تحریک پوست مرتبط هستند.

۳- آیا پودر تالک بچه بی‌خطر است؟

پودر تالک ماده رایج در بسیاری از مارک‌های پودر بچه است. این ماده آلرژن زا است و هنگام استنشاق ریه‌ها را تحریک می‌کند. همچنین تالک به‌عنوان یک ماده سرطان‌زا بالقوه موردمطالعه قرار گرفته است.

۴- مواد شیمیایی مضر در دستمال مرطوب نوزادان چیست؟

مونو پروپیلن گلیکول ماده شیمیایی مبتنی بر نفت است که معمولاً در ترکیب دستمال مرطوب نوزادان وجود دارد. این ماده جذب پوست می‌شود و مواد سرطان‌زا آزاد می‌کند. در صورت استفاده مکرر، کودک در برابر تحریکات پوستی، آلرژی‌ها و بثورات ویروسی قرار می‌گیرد.

۵- آیا گواهینامه خاصی برای انتخاب محصولات کودک وجود دارد؟

بله وجود دارد. در محصولات کودکان به دنبال گواهینامه‌های ارگانیک USDA یا گواهی استاندارد جهانی نساجی ارگانیک (GOTS) برای محصولات ارگانیک باشید.

بازرگانی کیمیا تجارت تات

منتشر شده توسط
بازرگانی کیمیا تجارت تات

نوشته های اخیر

چسبهای صنعتی و خانگی

چسب‌های صنعتی و خانگی ابزارهای ضروری در زندگی ما هستند که نقش بسیار مهمی در…

نانو مواد هوشمند

طبق دانش ما، اولین گزارش کامل از "نانو مواد هوشمند" به‌عنوان "موادی که به تغییرات…

شیمی پلیمر چیست؟

شیمی پلیمر را ستون فقرات اکثر کاربردهای شیمیایی مدرن می‌دانند. پیشرفت‌های انقلابی مستمر در زمینه‌های…

دستاوردهای جدید مهندسی شیمی

مهندسی شیمی یکی از مهم‌ترین و گسترده‌ترین شاخه‌های علوم مهندسی است. این شاخه علمی با…

کاربرد نانومواد در صنعت معدن

فناوری نانو کاربردهای مختلفی و متنوعی در صنعت معدن دارد و درک بهتر اثرات زیست‌محیطی…

فناوریهای نوین تصفیه آب و فاضلاب

فناوریهای تصفیه آب و فاضلاب بخش مهمی از تضمین دسترسی به آب آشامیدنی تمیز، جلوگیری…