دانستنی های مواد شیمیایی

فرمولاسیون عطر و ادکلن [مواد اولیه لازم برای ساخت عطر]

فرمولاسیون عطر و ادکلن

در عصر حاضر بوی خوب می‌تواند گویای یک استایل شیک و یا یک شخصیت کاریزماتیک باشد. مردم در تلاش اند تا با استفاده از عطر های گران قیمت و خوشبو یک جای ویژه در قلب و روح اطرافیانشان باز کنند. عطرها تا حد بسیار زیادی می‌توانند معرف شخصیت و استایل فردی باشند و به طوری عمل کنند که بعد از چندین سال با استشمام آن بو، خاطرات و یا خود شخص در ذهن شما تداعی شود. امروزه بو به یکی از مهمترین معیار های جذابیت تبدیل شده است؛ به طوری که شما ممکن است با بوی عطر یک نفر به او نزدیک شوید و یا از او دور شوید.

بوی خوب آنقدر ملاک مهمی بوده است که اولین بار عطر در دوره باستان تولید شده و پس از آن دانشمندان خارجی و حتی ایرانی در تلاش بوده اند تا بتوانند صنعت آن را شکوفا کنند. عطر ها اگرچه از مواد شیمیایی تشکیل شده اند اما در نهایت از طبیعت و روغن های طبیعی الهام گرفته شده‌اند. اولین عطری که ساخته شد با استفاده از گل رز و گلاب بوده است و از گذشته تا امروز این مواد طبیعی عضو جدانشدنی از صنعت عطر سازی بوده است.

به طور کلی اگرچه در تولید عطرها، مواد شیمیایی نقش گسترده ای را ایفا می‌کند اما در نهایت همه عطرها از طبیعت و مواد طبیعی تشکیل شده اند تا یک بوی خاص و منحصر به فرد را به شما هدیه دهند.

عطر چیست؟

عطر عبارت است از محلول مایع که از ترکیب اسانس های طبیعی یا مصنوعی، تثبیت کننده و پخش کننده به دست آمده است و به طور کلی برای خوشبو کردن بدن، لباس، محیط و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. عطر ها از روغن های طبیعی، گل ها، چوب های مختلف، گیاهان طبیعی و حتی بوی خاک و باران الهام گرفته شده اند و بهترین عطر های دنیا عطرهای با اسانس های طبیعی شناخته شده اند.

تاریخچه عطرسازی به دوران باستان بازمی‌گردد و پس از چندین سال اکثر کشورهای دنیا به علم آن دست یافتند و شروع به تولید عطر های متعددی کردند. کشور فرانسه موفق ترین کشور در این صنعت بود چرا که برای اولین بار عصاره گیری مواد طبیعی را وارد صنعت عطرسازی کرد. به همین دلیل از ایام گذشته تا کنون معمولا همه عطر را به دلیل بوی طبیعی آن می‌شناسند و طبق تحقیقات محبوب ترین عطرها؛ عطرهایی هستند که به بوی اصلی طبیعت نزدیک تر هستند.

عطر یک محلول خوشبو با استفاده از منابع طبیعی می‌باشد که اگر در انتخاب آن دقت کنید شمارا به یک شخص کاریزماتیک و خوش استایل در ذهن اطرافیانتان تبدیل می‌کند و بعد از چندین سال هم آن بو؛ معرف شما خواهد بود!

روش تولید عطر

صنعت عطر سازی با توجه به استقبال ویژه توسط مردم از گذشته تا کنون، پیشرفت بسزایی کرده است. به طوری که شرکت های تولید کننده به دنبال فرمولاسیون و مواد اولیه با کیفیت بالاتری هستند تا عطر هایی تولید کنند تا محبوبیت بیشتری بین طرفداران داشته باشد. مواد اولیه عطر ها عبارت اند از ترکیب مواد شیمیایی با مواد طبیعی مناسب.

مواد اولیه برای ساخت عطر و ادکلن

به طور کلی می‌توان مواد اولیه عطر را به چهار دسته طبقه بندی:

۱-  مواد حل کننده ترکیبات

۲-  تثبیت کننده یا فیکساتور ترکیبات

۳-  مواد افزودنی برای ظاهر ترکیبات

۴-  مواد خوشبو کننده ترکیبات

این موارد چهارچوب عطر را تشکیل می‌دهد که در ادامه به توضیحات هر یک خواهیم پرداخت:

مواد حل کننده ترکیبات عطر

یک یا چند ماده حلال برای ترکیب مواد اولیه عطرها، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع مهم مواد حل کننده ترکیبات:

الکل

یکی از موادی که در صنعت عطر سازی به شدت مورد استفاده قرار‌میگیرد؛ الکل است. الکل ها به عنوان یک ماده پایه و جهت حل نمودن و ترکیب بهتر ترکیبات مورد استفاده در عطر ها‌می‌شود. بنابراین اتیل الکل مهم ترین حلال در صنعت عطر سازی می‌باشد که علاوه بر ویژگی حلال بودن، باعث پخش سریعتر و بهتر عطر ها می‌شود. معمولا الکل ها به دو دسته طبقه بندی می‌شوند:

الکل اتانول

اتانول یکی از ایمن ترین حلال های عطر ها می‌باشد. الکل اتانول تقریبا بدون آسیب بوده و باعث پخش رایحه بیشتر در عطرها می‌شود. اتانول ها از لحاظ بهداشتی هم بسیار به آن توصیه شده است. بنابراین استفاده از الکل اتانول ته تنهای بی ضرر بوده بلکه خاصیت های بسیاری هم دارد.

الکل متانول

الکل متانول یک ماده بسیار سمی و شیمیایی بوده و استفاده آن به دلیل آسیب زایی بسیار بالایی که دارد؛ در تولید محصولات بهداشتی و آرایشی به طور کامل ممنوع شده است.

آب

آب به مقدار بسیار کم و برای رقیق نمودن بیشتر عطر ها مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد. آب مورد استفاده در عطر ها به شکل خام و خالص نیستند، بلکه در آزمایشگاه ها به شکل مورد استفاده برای عطر تبدیل شده است.

مواد اولیه لازم برای ساخت عطرمواد تثبیت کننده یا فیکساتور عطر

تثبیت کننده ها عبارت اند از موادی که در صنعت عطر سازی جهت ماندگاری و دوام بیشتر عطرها مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد. ماندگاری بالای عطرها یکی از معیارهای مهم برای انتخاب عطر می‌باشد.

انواع مهم تثبیت کننده یا فیکساتور ترکیبات عطر:

تثبیت کننده های رزینی

گیاهان از طریق برش و آسیبی که به آن ها وارد می‌شود؛ یک ماده چسبنده به نام رزین تولید می‌کنند. رزین ها چون غیر فرار هستند باعث ماندگاری بیشتر عطر ها می‌شوند و از فرار مواد داخل عطر به حد بالایی جلوگیری‌ می‌کنند.

پرکاربرد ترین تثبیت کننده های رزینی عبارت اند از:

بنزوئین یا بنزیل بنزوات

بنزوئین ها از پخش بیش از حد عطر ها جلوگیری می‌کنند و ماندگاری عطر هارا از این طریق بهبود می‌بخشند. علاوه بر آن بنزوئین ها یک بوی وانیلی خاص دارند که به همین علت در عطرهایی که پایه آن ها وانیل می‌باشند؛ کاربرد گسترده ای دارند.

مشک

مشک دارای دو منبع گیاهی و حیوانی می‌باشد که در این قسمت به منبع گیاهی اشاره شده است. مشک ها دارای رایحه شیرین و گرم می‌باشند و در عطر ها باعث افزایش دوام رایحه آن ها و همچنین بهبود رایحه شیرین و گرم عطرها می‌شود.

از لحاظ اقتصادی مشک های گیاهی از منابع اقتصادی به شمار می‌روند.

تثبیت کننده های گیاهی عطر

تثبیت کننده های گیاهی معمولا به شکل روغن های طبیعی و عصاره گیاهان، گل ها و چوب ها استفاده می‌شود. این تثبیت کننده ها علاوه بر اینکه ماندگاری و دوام عطر را بالا می‌برند؛ باعث تصحیح رایحه عطر و افزایش خاصیت گرم، شیرین، خنک و یا تلخ بودن آن نیز می‌شود.

محبوبت ترین تثبیت کننده های گیاهی شامل:

صندل

چوب صندل به خودی خود یک عطر با رایحه بسیار گرم و ماندگاری بالایی دارد. این چوب از گذشته برای مومیایی کردن در هندوستان استفاده می‌شد و اعتقاد داشتند که بوی صندل تا چندین سال بوی خودرا حفظ می‌کند. معمولا از صندل ها برای عطرهای گرم و شیرین استفاده می‌شود و علاوه بر خاصیت تثبیت کنندگی آن، خاصیت گرم بودن عطر را نیز افزایش می‌دهد.

نعنای هندی

نعنای هندی برای اولین بار توسط پژوهشگران اروپایی کشف شد و آن ها متوجه شدند که بوی خوب این گیاه با گذشت زمان بهتر و بهتر می‌شود. این گیاه دارای یک رایحه گرم و بسیار تند می‌باشد و به علت ماندگاری بالا به عنوان یک تثبیت کننده در عطر های گران قیمت مصرف می‌شود.

مریم گلی

گیاه مریم گلی در حالت عادی یک گیاه بسیار خوشبو، با رایحه گلی و خنک می‌باشد. روغن این گیاه به عنوان یک تثبیت کننده غنی در عطرهای بر پایه گل و چوب مورد استفاده قرار‌می‌گیرد. این گیاه را می‌توان یک تثبیت کننده ارزان و مقرون به صرفه هم یاد کرد.

تثبیت کننده های حیوانی

 تثبیت کننده های حیوانی همانطور که از نامشان مشخص است؛ از حیوانات به دست می‌آید. این نوع از تثبیت کننده به دلیل قدرت بسیار بالا در ماندگاری به مقدار بسیار محدود در عطر ها استفاده می‌شود. همچنین این مواد معمولا دارای رایحه های مناسب برای انواعد مختلفی از عطرها را دارا می‌باشند.

چند نمونه از تثبیت کننده های حیوانی:

سیوت

سیوت یک گونه از خانواده ی گربه ها می‌باشد. ماده سیوت از غدد این نوع گربه به دست می‌آید که یه یک بوی بسیار گلی و با طراوت را به عطر ها هدیه می‌دهد. سیوت ها در مقدار بسیار محدود بوی بسیار تند و ماندگاری بالایی دارند که به مقدار بسیار کم در عطر ها می‌توان آن را استفاده کرد.

عنبر سائل

عنبر سائل یک تثبیت کننده گران قیمت بوده که معمولا در عطر هایی با ارزش بالا استفاده می‌شود. این ماده از ترشحات دستگاه گوارشی نهنگ به دست می‌آید و منشا حیوانی دارد.معمولا به دلیل ارزش بالای آن از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نبوده است.

مواد افزودنی ظاهری عطر ها

نگهدارنده ها

عطرها معمولا به سرعت در معرض اکسید و فاسد شدن قرار می‌گیرند، از این شرکت های تولید کننده از نگهدارنده هایی مانند فرمالدهید در ترکیبات آن استفاده می‌کنند تا زمان استفاده از آن را به صورت قابل توجهی بالا ببرند. به طور مثال بتا دامان داماسنون ماده پرکابرد در صنعت عطرسازی می‌باشد که یک آنتی اکسیدان بسیار قوی در عطر ها است. اگر در صنعت تولید عطر به نگهدارنده ای مانند فرمالدهید نیاز دارید میتوانید برای خرید فرمالدهید با کیمیا تجارت تماس بگیرید.

رنگ ها

به طور کلی استفاده از رنگ ها در صنعت عطرسازی یک جنبه تبلیغاتی و جذاب برای مردم دارد. به طور مثال عطر هایی که گلی و مخملی هستند؛ رنگ عطر ها صورتی یا بنفش برای القای حس طراوت و تازگی برای استفاده کنندگان است.

ضد uv

معمولا عطر ها در برابر اشعه فرابنفش خورشید بسیار حساس بوده اند و باعث تغییر رنگ و یا ایجاد حساسیت های پوستی ‌می‌شوند. یکی از پرکاربرد ترین موادی که دارای این خاصیت می‌باشد؛ بنزوفنون ها است.

مواد خوشبو کننده ترکیبات

مواد خوشبو کننده ترکیبات در واقع همان اسانس هایی هستند که نت پایه و بوی اصلی عطر را شامل می‌شوند. در واقع این مواد هستند که نوع رایحه عطر را مشخص می‌کنند و عضو پایه و اصلی عطر ها هستند. این اسانس ها معمولا به شکل عصاره و روغن های منابع گیاهی و حیوانی هستند. این مواد تعیین می‌کنند که عطر ها تلخ، شیرین، خنک و یا ملایم باشند و مورد استفاده خانوم ها قرار بگیرد یا آقایون که این روغن ها شامل مواد شیمیایی مانند استیک اسید و سایر استرها می باشند و برای خرید اسید استیک میتوانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

بنابراین این اسانس ها عضو پایه و اصلی ترکیبات عطر بوده و بر اساس نوع عطر انتخاب قرار می‌گیرد.

مواد خوشبو کننده ترکیبات به دو دسته گیاهی و حیوانی طبقه بندی می‌شوند:

اسانس های به دست آمده از منابع گیاهی

  • گل‌ها مانند گل رز، اسطوخودوس، گل یاس و…
  • میوه ها مانند تمشک، لیمو، توت فرنگی، مرکبات و…
  • چوب ها مانند درخت کاج، درخت سرو و…
  • ریشه گیاهان مانند رزماری، مریم گلی و…

اسانس های به دست آمده از منابع حیوانی

  • سیوت
  • عنبرسائل
  • عسل
  • مشک

تولید عطر مراحل تولید عطر

مرحله اول: تهیه مواد اولیه

مهمترین مرحله در عطرسازی؛ تهیه مواد اولیه عطر ها می‌باشد. شرکت های تولید کننده با توجه به نوع عطری که می‌سازند، اسانس ها و مواد اولیه آن را تهیه می‌کنند. انتخاب منابع گیاهی و حیوانی آن ها بسته به عطری می‌باشد که قصد تولید آن را دارند. شرکت های بزرگ معمولا برای حفظ کیفیت عطرهای خود از باغ های شخصی و یا منابع ارگانیک برای عصاره گیری اسانس ها استفاده‌ می‌کنند. روش های عصاره گیری به شکل های تقطیر، عصاره گیری، پرس کردن و ماسراسیون می‌باشد که بر اساس نوع منابع و حفظ خواص اسانس ها این روش هارا به کار ‌می‌گیرند.

مرحله دوم: ترکیب مواد اولیه با یکدیگر

پس از فراهم سازی مواد اولیه عطرها، نوبت به ترکیب مواد شیمیایی و طبیعی با یکدیگر می‌رسد. این مرحله توسط متخصص ها و بر اساس فرمول های به خصوص است تا بهترین نتیحه نهایی را به ارمغان آورد. همچنین اینکه عطر از چه نوعی باشد، غلظت آن متفاوت خواهد بود که این قسمت کار بسیار دشوار و تخصصی بوده و تنها متخصصان از عهده آن بر خواهند آمد!

مرحله سوم: نگهداری عطر ها

اینکه عطر ها و مواد اولیه آن در چه محیط و دمایی نگهداری شوند، مورد بسیار مهمی در صنعت عطرسازی است. بنابراین شرکت های عطرسازی تلاش می‌کنند تا شرایط مناسبی را برای نگهداری آن فراهم سازند.

به طور کلی صنعت عطرسازی دارای پیچیدگی های خاص خود می‌باشد که مهمترین بخش آن تهیه مواد اولیه می‌باشد که دشوارترین مرحله آن نیز می‌باشد. با توجه به نوع عطر شرکت های تولیدکننده تلاش می‌کنند از بهترین مواد و متریال استفاده کنند تا یک رایحه جذاب و شگفت انگیزی برای شما به ارمغان آورند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *