فرمالین یا فرمالدئید یک ماده شیمیایی است که در سیستم نامگذاری آیوپاک، با نام متانال شناخته می شود. از نامهای دیگر آن می توان به فرم آلدهید، متیل آلدهید، متیلن اکسید، آلدهید فرمیک و فرمیک آلدهید اشاره کرد. این آلدهید کوچک، به شکل گاز بی رنگ و با بویی تند و زننده شناخته می شود. دارای چگالی یک کیلوگرم بر متر مکعب است. میزان حلالیت فرمالدئید در آب، 100 100 میلی لیتر بر گرم (20◦C) و در اتانول و استون، بیشتر از 100 100 میلی لیتر برگرم می باشد. این ماده همچنین توانایی و قابلیت انحلال پذیری در اتر، بنزن و بسیاری از حلالهای آلی را دارد. دمای ذوب آن 156 K و دارای دمای جوش 253.9 K است. این مولکول دارای گروه عاملی آلدهیدی در ساختار خود می باشد. توجه داشته باشید که فرمالدئید در دمای اتاق قابل اشتعال است.
در این مطلب موضوعات زیر را مطالعه خواهید کرد:
به علت وجود مولکولهای قطبی در ساختار خود، دارای جاذبه های دوقطبی-دوقطبی می باشد که به علت این جاذبه های بین مولکولی، می توانید فرمالدهید را در فاز مایع (به شکل سه پار= trimmer) نیز مشاهده کنید. از این رو به محلول آبی فرم آلدهید، فرمالین نیز می گویند. به آسانی می توانید فرمالدئید را از سوخت ناقص بسیاری از ترکیبات دارای کربن سنتز نمایید. این ماده حتی در دود ناشی از سوخت مصرفی خودروها و آتشسوزی جنگلها نیز یافت می شود. در برخی فرآیندهای متابولیکی بدن جانوران نیز این ماده به عنوان یک محصول جانبی و دفعی تولید می شود که پس از تولید، بلافاصله از بدن دفع می گردد.
فرمالدئید یک ماده پرکاربرد در صنایع مختلف است. دامنه استفاده از این ماده شیمیایی آنچنان گسترده است که آن را به ماده ای غیر قابل حذف تبدیل کرده است. این کاربردها عبارتند از:
با وجود اینکه فرمالدئید یک ماده سرطان زاست، از فرمالین در پزشکی استفاده می کنند. این ماده در دندانپزشکی با مقدار اندکی متانول ترکیب می شود تا پلیمریزاسیون آن محدود شود. به همین علت به آن متانال یا متیلن اکسید می گویند. از این ماده برای استریل کردن تمامی وسایل استفاده می شود. کاربرد جالب فرمالین در علم زیست شناسی و به منظور سالم نگهداشتن نمونه های بیولوژیکی است. شاید تا کنون جانوران مختلفی را درون شیشه هایی مملو از یک مایع به خصوص دیده باشید. این مایع به خصوص، همان فرمالین است که باکتریها و قارچهای نمونه را می کشد و شکل نمونه، پیوند بین پروتئینها، DNA و سایر بخشهای بدن آنها را حفظ می کند و زمان فساد و تجزیه جسد را به تعویق می اندازد. در زمان استفاده از فرمالین در پزشکی، می بایست نکات ایمنی فراوانی را با دقت رعایت کرد. این نکات عبارتند از:
همانگونه که در قسمت کاربردهای فرمالین در پزشکی نیز اشاره کردیم، علی رغم خطرات زیاد این ماده برای سلامت انسان، محیط زیست و سایر جانداران کاربردهای فراوانی نیز دارد.
از جمله فواید فرمالین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خطرات و عوارض فرمالین عبارتند از:
1- پس از ترکیب فرمالدئید با آب، نقطه جوش آن چه تغییری میکند؟
به علت برقراری پیوندهای جدید بین مولکولهای آب و فرمالدئید، نقطه جوش محلول جدید تغییر خواهد کرد و نتیجه ای از جاذبه ها و دافعه های جدید می باشد. در رابطه با محلول فرمالین نیز این دما به 121◦C می رسد.
2- ترکیب فرمالین با چه موادی می تواند خطر آفرین باشد؟
طبق تحقیقات بسیاری که محققان انجام داده اند، نتیجه ترکیب فرمالین با اکسیداتیوهای قوی مانند هیدروژن پراکسید، یک واکنش شدید ایجاد می کند. حتی واکنش فرمالین با اکسید نیتروژن، یک واکنش انفجاری و بسیار خطرناک است.
3- چرا می بایست در نگهداری فرمالین بسیار دقت کرد؟
فرمالین یک ماده سمی است. قرارگیری طولانی مدت در معرض آن سبب ایجاد سرطان می شود. به راحتی با اکسیژن واکنش و فرمیک اسید را می سازد. به همین علت می بایست آن را در ظروف بسیار مقاوم، پلمپ شده و دور از مواد شیمیایی دیگر نگهداری کرد.
4- فرمالین چگونه سنتز می شود؟
اگر بخواهیم این فرآیند را به صورت خلاصه بیان کنیم، از اکسایش متانول با کمک نقره، مولیبدن یا مخلوط اکسید آهن به عنوان کاتالیزورِ واکنش، در دمای 500◦C، می توان فرمالدئید را به صورت صنعتی تولید کرد. اما این ماده در سلولهای کبدی نیز به عنوان یک محصول جانبی سنتز می شود.
5- علائم مسمومیت با فرمالین در پزشکی چیست؟
قرمزی و سوزش چشم، ریزش اشک، سرفه، عطسه، ایجاد زخم در گلو، درد در قفسه سینه، تنگی نفس، آسم، خشکی و پوسته شدن پوست، ترک برداشتن و درماتیت، ایجاد مشکلات فراوان در دستگاه تولید مثل، از جمله این علائم می باشد.
هیدروکسید آلومینیوم با نامهای اسید آلومینیوم، آلومینا هیدراته، تری هیدرات اکسید آلومینیوم و یا هیدروکسید…
تگزاپون نام صنعتی یک نوع سورفکتانت آنیونی است که به نامهای سدیم لوریل اتر سولفات…
مونوآمونیوم فسفات بهعنوان یک ترکیب شیمیایی اساسی در آتشنشانی شناخته میشود. این ترکیب با ویژگیهای…
بوریک اسید در چشم پزشکی چه کاربردهایی دارد؟ این سؤال از جمله پرسشهای متداولی است…
آمونیاک در کشاورزی چه کاربردی دارد؟ این سؤال از جمله پرسشهای متداولی بهحساب میآید که…
واکنش گرماده و گرماگیر نیروی محرکه فرایندهای طبیعی و مصنوعی بیشماری هستند که جهان ما…